Акценти

Черно море | Уникална Еко система

Или какво не знаем за този уникален воден басейн?

Дълбоко свързани с идеята за водата и нейната сила, ние се вълнуваме от темата за нашето Черно море. Решихме да съберем малко известни факти и интересна информация, за да разберем какво го прави толкова уникално.

Какъв е цветът на Черно море?

Започваме, разбира се, от името. Ще се учудите колко много запитвания има в Google с въпроса “Какъв е цветът на Черно море всъщност?”. Веднага отговаряме, за тези които не са го виждали. Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете (вследствие наличието на наноси) – най-често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 m, а край бреговете е 1 – 2 m.

Защо тогава “черно”? Името му произлиза от древността, когато първите мореплаватели са намирали водите му за прекалено бурни и опасни. Бързо появяващите се бури, създавали огромни вълни и плавателните съдове на това време са се затруднявали да пътуват в тези условия. Нарекли го “черно” и до днес това си остава името му. За всички местни, морето е топло и дружелюбно - любимо място за летните ваканционни месеци.

На български звучи: Cherno more; На румънски името звучи: Marea Neagră; На турски: Karadeniz

Езеро ли е Черно море?

Черно море е едно от най-изолираните от Световния океан. Тъй като Черно море се свързва чрез съвсем тесен проток Босфора при Истанбул със соленото Мраморно и после Средиземно море, се казва, че е най- големият затворен воден басейн в света. През последните 500 000 г., благодарение на силна сеизмична активност се вярва, че връзката между моретата се е прекъсвала и възстановявала поне 10 пъти. Това означава, че Черно море понякога е било езеро, а понякога море.

А според Уикипедия: “Счита се, че в късни геологически времена (преди около 10 000 – 20 000 години) на мястото на Черно море е имало сладководно езеро, а покачването на водите в Световния океан и Средиземно море довели до преливане на солена вода през Босфора. Разни теории свързват случилото се с библейския мит за потопа, а също и с разселването на индоевропейските народи.” Дали е вярно или не, не знаем, но със сигурност Черно море има много завладяваща история, която го прави уникално.

Защо можем да плуваме под водата без предпазна маска?

Черно море е много слабо солено или по- точно много по- слабо солено от съседното Средиземно море. Тази слаба соленост е друга уникална характеристика, която го прави много подходящо за плуване, за деца и за всякакви водни спортове. Голямо удоволствие се постои в топлите води по- дълго време и да се плува под водата без маска - няма опасност от раздразнение на кожата или на очите.

Каква е причината за това?

Поради обилния приток на речни води, морската вода на Черно море е по-слабо солена (17,3), отколкото в Средиземно море и в Световния океан, които имат соленост около 36‰. В него се вливат едни от най- големите реки в Европа - Дунав, Днепър и др. Т.е влива се повече сладка вода, отколкото солена.

Защо в Черно море са едни от най- запазените останки от кораби за подводно наблюдение?

Тъй като солените води, които се се вливат през Босфора и Дарданелите са по- плътни от слабо солената вода на повърхността, се образуват два слоя от вода с различна плътност. Поради невъзможността им да се смесят, най- долният слой вода, на дъното на Черно море, е неподвижен и не се оттича, там няма кислород или казваме, че този слой аноксик. Поради това микроорганизмите, които биха разрушили останките от корабокрушения, не могат да живеят на дъното на Черно море. Това го прави чудесен подводен музей за кораби.

В Черно море няма опасни морски обитатели - нищо не нарушава удоволствието от плуване в топлите му води. Поради малката му площ, температурата през май/ юни вече достига приятните 20 градуса, а през юли и август достига до 27/ 28 градуса.

Остава само да се настаните на чудесния плаж на WAVE Resort, с осигурени шезлонги и чадъри, да се отпуснете и да се насладите на слънчевото време, топлият пясък и прекрасното Черно море.