Поморийското езеро | Естествена природна лечебница

WAVE Resort и близостта до Поморийското езеро

Една от малко познатите забележителности на района около WАVE Resort е Поморийското езеро и солници. Разположени по протежение на 7 километровия девствен морски бряг, езерото и солниците будят любопитството ни и ние решаваме да разберем повече за тях и за това, защо са защитена природна местност.

Поморийското езеро е естествена свръх солена лагуна (над два пъти по – висока от тази на Черно море) разположена между Поморие и WAVE Resort.

В миналото Поморие е бил остров, който чрез образуването на две пясъчни коси – на запад и на север - се е свързал със сушата. Днес езерото е отделено от морето от северната пясъчна коса, която е дълга около 5 км и широка 50 м. По протежението на тази пясъчна ивица са се сформирали пясъчни дюни, покрити със специфична растителност. Интерес представлява „черния” пясък, от който е изградена тази пясъчна коса, като цвета му се дължи на високото съдържание на железни окиси.

Местността е едно от малкото останали тихи и спокойни места по нашето крайбрежие, където можеш да чуеш вятъра, да наблюдаваш птиците и да се насладиш на пясъка, вълните и слънцето.

Солниците и Поморийското езеро са защитени от 2001 година. Уникалните им характеристики ги правят неустоимо привлекателни за над 268 вида птици ( гнездящи, мигриращи, зимуващи). Някои от тях за застрашени или изчезващи видове. Част от тях прелитат всяка година по втория по големина в Европа птичи миграционен път “Виа Понтика”. Щъркели, пеликани, гъски и хищни птици преминават над езерото на път от Европа към Африка и обратно. Поморийското езеро се нарежда на трето място между езерата по Черноморското ни крайбрежие по общия брой на всички видове птици. Именно те трябва да бъдат защитени и запазени.

Малко след Бургас, на няколко километра се намира и защитената зона Пода, където е изграден център за наблюдение на невероятното многообразие от птици, които посещават този район. А причината да им харесва толкова наоколо е, че солниците и езерото създават чудесни възможности за тях да се хранят с вкусни организми, които живеят около и във водните басейни.

Същите птици посещават и Поморийското езеро.

Не е ли чудесно да знаете, че само на няколко метра от луксозната Ви стая в WAVE Resort, се намира цяло ято птици току- що долетяло от Африка или планиращо пътуване обратно на юг?

Солниците са част от Поморийското езеро. Тук все още се събира сол по традиционна технология, към края на лятото. Солта се събира ръчно след като се e изпарила плитката морска вода. Това е технология използвана от хилядолетия. Високата соленост на езерните води в комбинация с топлия климат още от древността са били предпоставка за развитие на добив на сол чрез изпарение. Тези дейности има повече от 20 века история в района. Въпреки, че съвременното промишлено производство осигурява в изобилие, в миналото – солта е била рядкост. Точно затова, по някои места тя е имала стойността на злато. Сега солниците са повече атракция. Все пак годишно тук се добиват 32-34 хиляди тона на сезон.

Освен сол тук се добива лековита луга и кал, които използваме с удоволствие и с благодарност за спа процедури в WAVE Resort. Лечебната кал, богата на микроелементи и микроорганизми, се отлага на дъното на Поморийското езеро. Оказва се, че поморийската кал е лиманна и е различна от тази в другите калолечебни находища по света. Уникалното е в специфичния химичен състав, високото съдържание на сяра и желязо.

Калолечението има дълги традиции в Поморие, като основните приложения са при кожни болести и заболявания на опорно-двигателната система, но също и в козметиката като средство за ревитализация и освежаване на кожата.

Докато сте на гости при нас в WAVE Resort, можете да се насладите на масаж или процедура с лечебна кал или да се потопите в соления ни хидромасажен басейн, който е приятно затоплен.

Докато сте гости на WAVE Resort също Ви приканваме да посетите Музеят на солта в гр. Поморие. Разполага с богата колекция снимков материал от началото на ХХ век и копия на документи от периода XV – XIX век, които разказват за производството и търговията на сол. Освен това, отблизо могат да бъдат разгледани автентични инструменти и съоръжения като дървени колички, гребла и други пособия. А на открито - възстановена част от теснолинейката за транспортиране на солта, допълва музейната експозиция. Музейните солници и днес произвеждат сол като използват автентичната „анхиалска” технология, която се практикува повече от 25 века.

За резервации в WAVE Resort, моля кликнете тук.

За допълнителна информация СПА процедури и лековити терапии с поморийска луга и кал, моля кликнете тук или се свържете с нас.